Над 30 900 българи на и над 65 години вече са

...
Над 30 900 българи на и над 65 години вече са
Коментари Харесай

Над 30 000 българи над 65 години са ваксинирани срещу грип, най-възрастният

Над 30 900 българи на и над 65 години към този момент са имунизирани против грип по Националната стратегия. Най-много са поставените дози в София , а най-възрастният ваксиниран в страната е от Пловдив и е 101-годишен, оповестиха от Здравното министерство.

Имунизация против сезонен грип се предлага да се прави всяка година, преди началото или по време на епидемиологичния сезон . От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се слагат през целия есенно-зимен сезон – от октомври на актуалната година до края на март на идната година.

Съществуващата от дълги години система за епидемиологичен контрол на грипа в България демонстрира, че годишните грипни епидемии са сериозен здравен проблем за нашата страна. Само в регионалните градове всяка година пораждат приблизително към 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни болести (ОРЗ) и грип.

Грипните вируси могат да провокират съществено заболяване при лица от всички възрастови групи , в това число и при изцяло здрави хора. При хората над 65 години обаче процентът на тежките случаи и смъртността са най-високи.

На днешната дата – 11 октомври Европа отбелязва Деня за битка с грипа.

Повече за болестта и за Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година 2023-2026 година, можете да намерите на актуализирания уебсайт на Министерството на здравеопазването –
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР